Tramvaiul aerian


tramvaiul aerian float:left

Tramvaiul aerian (numit şi transport reversibil pe cablu) este un tip de transport aerian prin care două cabine de pasageri sunt suspendate pe unul sau mai multe cabluri (denumite cabluri purtătoare) şi sunt trase de alt cablu (denumit cablu tractor).
Cablurile purtătoare oferă susţinerea cabinei, iar cablul tractor este conectat la ansamblul de rulare cu un sistem de prindere.
Cablul tractor este acţionat de obicei de un motor electric care pune în mişcare instalaţia deplâsand cabinele de la un capat la celalalt1.

În instalaţiile de tramvai aerian este folosită forţa gravitaţională a cabinei care coboară pentru a ajuta la ridicarea celeilalte cabine. Cele două cabine pentru pasageri sunt poziţionate la capetele opuse ale traseului. Astfel, în timp ce o cabină urcă, cealaltă coboară şi se întâlnesc la jumătatea traseului.

Tramvaiele aeriene (fig. a) au de obicei cabine cu capacitate mare, de la 20 pana la 200 de persoane şi se deplasează cu până la 43.2 km/h. În funcţie de mărimea cabinelor, de viteza de deplasare şi de lungimea traseului, capacitatea de transport variază între 500 şi 2800 de pasageri per ora per sens.

Unele tramvaie aeriene au doar o singură cabină. Acest tip de instalaţie este mai fiabilă în cazul traseelor în care diferenţa de nivel dintre terminale este mai mică. Această tehnologie a fost iniţial folosită în staţiunile de ski, dar a fost adaptată cu succes în alte locaţii pentru transportul public de persoane.

Pentru exemplificare din limita ariei de studiu, există cel puţin două instalaţii care folosesc tramvaiul aerian pentru transportul public de persoane în mediul urban, ambele fiind în Statele Unite ale Americii: tramvaiul aerian din Portland şi tramvaiul aerian din Roosvelt Island.


  1. Dwyer, C. Aerial Tramways, Ski Lifts, and Tows: Description and Terminology. US Forest Service, 1975. Transportul aerian pe cablu - în mediul urban | Teodor Ioan Mârza