Gondola detaşabilă tricablu - GDT


Gondola detasabila tricablu

În mod similar cu sistemele GDB, tehnologia GDT combină caracteristicile GDM şi ale tramvaiului aerian (cu cabluri separate având funcţiile de tractare respectiv de purtare). Totuşi, spre deosebire de sistemul GDB, GDT foloseşte două cabluri staţionare care susţin cabinele faţă de unul singur, cum este în cazul GDB. Deşi tehnologia GDT este mai costisitoare decât cele GDM şi GDB, costurile suplimentare sunt contrabalansate de avantajul capacităţii mai mari de transport, respectiv al vitezei de deplasare mai mari.
Cabinele acestui sistem pot avea capacitatea de până la 38 de persoane (vezi fig.d), atingând capacitatea totală de până la 9000 de pasageri per ora per sens.
Alte avantaje ar fi acelea al stabilităţii mult mai mari la vant, consumului de energie scăzut comparativ cu capacitatea de transport, şi deschideri ale cablului de până la 3000m1. Un exemplu de tehnologie GDT folosită la transportul public urban există in orasul Koblenz din Germania.


  1. Leitner Technologies. http://www.leitner-lifts.com (ultima accesare in 13 ianuarie 2013) Transportul aerian pe cablu - în mediul urban | Teodor Ioan Mârza