Gondola detaşabilă cu un singur cablu - GDM


3

Gondola cu un singur cablu - GDM, este un tip de transport aerian în care cabina este suspendată şi tractată de un cablu întins între cele două terminale şi peste stâlpii intermediari, în cazul în care aceştia există. Cablul este înfăşurat pe o rolă acţionată de un grup motor electric sau diesel. Gondolele au cabine de capacitate mică, dispuse la intervale regulate în lungul traseului.

Deplasarea cabinelor este continuă şi circulară în jurul terminalelor. Cabinele sunt decuplate de la cablul tractor în apropierea terminalelor, iar mişcarea lor este decelerată în zonele de urcare şi coborare a pasagerilor până la o viteza foarte mică, dupa care se reataşează cablul tractor pentru a atinge viteza normală de deplasare între staţii1.

Capacitatea de transport a sistemelor GDM variază între 4 şi 15 persoane într-o cabină (vezi fig. 1b), putând atinge capacitatea totală de 4000 persoane per ora per sens2. Tehnologia a fost iniţial utilizată în deservirea pârtiilor de ski, având un foarte mare succes în staţiunile turistice montane. A atras mai apoi atenţia dezvoltatorilor din zonele urbane cu relief montan, în care transportul public convenţional de persoane era dificil, sau imposibil de implementat.

Pentru exemplificare, vor fi prezentate în această lucrare două cazuri de sisteme GDM în mediu urban, ambele fiind în America de Sud, în Medellin (Columbia) şi Carascas(Venezuela).


  1. Arthur Lakes Library. http://library.mines.edu/About_Ropeways (ultima accesare in 25 ianuarie 2013) 

  2. The Doppelmayr/Garaventa Group. http://www.doppelmayr.com (ultima accesare in 7 ianuarie 2013) Transportul aerian pe cablu - în mediul urban | Teodor Ioan Mârza