Gondola detaşabilă bicablu - GDB


4

Acest sistem combină tehnologiile tramvaiului aerian şi gondolei detaşabile monocablu. Pe de o parte foloseşte sistemul de deplasare reversibil al tramvaiului aerian (ex: cabluri separate având funcţiile de tractare respectiv de susţinere), care permite ca traseul să aibă deschideri mari care să permită să depăşească eventualele obstacole din teren.

Pe de altă parte, cabinele sunt detaşabile, ceea ce permite instalaţiei să aibă un număr mai mare de cabine (ca şi în cazul gondolelor monocablu) (fig.c). Diferenţa dintre sistemele GDB şi GDM este că în cazul sistemului GDB există cabluri separate care îndeplinesc cele două funcţii: de purtare şi de tractare.

Cabinele şi capacitatea de transport a sistemului cu două cabluri este similară celui cu un singur cablu, cu 4 până la 15 persoane per cabină (vezi fig.c) şi aproximativ 4000 de persoane per ora per sens1. Implementări ale acestui sistem există în Hong Kong şi Singapore.


  1. The Doppelmayr/Garaventa Group. http://www.doppelmayr.com (ultima accesare in 7 ianuarie 2013) Transportul aerian pe cablu - în mediul urban | Teodor Ioan Mârza