Alte tehnologii de transport pe cablu


În afară de sistemele prezentate până acum, există încă câteva tehnologii de transport aerian pe cablu folosite în lume, care sunt însă variaţiuni ale acestora. Printre acestea sunt:

  • Funiforul,
  • Funitelul,
  • Gondolele înşiruite.

Funiforul

funiforul

Funiforul este o tehnologie de transport aerian relativ nouă care este folosită în special pe pârtiile de schi, dar a fost recent introdusă ca modalitate de transport public urban. Această tehnologie este de fapt o variaţiune a tramvaiului aerian şi are două cabluri purtătoare şi un cablu tractor la fiecare cabină. Sistemul constă în două cabine cu mişcare reversibilă aflate pe trasee paralele (vezi fig.2a). În partea de sus a fiecărui traseu, cablul tractor se întoarce spre terminalul de jos în loc să treacă la cealaltă cabină, cum este cazul în cazul tramvaiului aerian. Acest lucru permite cabinelor să fie manevrate independent, în cazul în care este nevoie de acest lucru.

Manevrabilitatea independentă oferă posibilitatea de evacuare de urgenţă a pasagerilor dintr-o cabină în alta cu ajutorul unei punţi între ele. Avantajul principal al Funiforului este stabilitatea la vânt puternic, datorată distanţei orizontale dintre cele două cabluri purtătoare ale fiecarui traseu. Tabelul 1 de mai sus arată caracteristicile de funcţionare ale tehnologiei Funifor.


Funitelul

funitelul

Funitelul este, de asemenea o tehnologie de transport aerian relativ nouă. Îşi are originea în tehnologia GDM având însă cabinele suspendate pe două cabluri purtătoare, şi trase de două cabluri tractoare (vezi fig.2b).
Funitelurile se comportă foarte bine la viteze ale vântului de peste 100 km/h datorită celor două cabluri purtătoare în loc de unul singur. Tehnologia Funitel nu este încă utilizată ca modalitate de transport public urban.
Fiind folosită în transportul schiorilor în staţiunile montane, tehnologia Funitel are un timp de urcare foarte rapid, în combinaţie cu succesiunea rapidă a cabinelor la staţii.
Cabinele având capacitatea de 20 pana la 30 persoane.


Gondolele înşiruite

gondole insiruite

Gondolele înşiruite utilizează o solutie relativ simplă de funcţionare, fiind manevrate printr-un sistem de prindere acţionat de un cablu şi fiind înşiruite unele după altele asemenea vagoanelor unui tren (vezi fig. 2c).
Totuşi, având în vedere că gondolele înşiruite utilizează sistemele de prindere fixă pe cablu (nu sunt detaşabile de la cablul tractor), avem de-a face cu o viteză de rulare destul de mică, timpi de aşteptare relativ lungi şi capacitate totală de transport mică, ceea ce face ca acest tip de transport aerian să nu fie fezabil ca mijloc de transport public urban, fiind mai degrabă potrivit pentru utilizarea în scopuri recreaţionale.Transportul aerian pe cablu - în mediul urban | Teodor Ioan Mârza