Cabina


Cabinele sunt ansamblurile structurale şi mecanice în care sunt transportaţi pasagerii. În componenţa cabinei intra ansamblul de rulare, susţinerea cabinei şi cabina propriu-zisă. Cabinele pot avea capacităţi diferite, în funcţie de sistemul proiectat, de la tramvaie aeriene de capacitate mare (pana la 200 de persoane) până la cabine de capacitate medie sau redusă în cazul gondolelor. Cabinele sunt de obicei închise şi au o singură încăpere în care stau pasagerii1.
La o instalaţie pe cablu există următoarele componente sau elemente (cu referire strictă la teleferice şi nu la celelalte tipuri de transport pe cablu):

  • ansamblu de rulare: format dintr-un ansamblu de role, frâne şi alte subsisteme care rulează pe unul sau 2 cabluri purtătoare şi un cablu tractor care tehnic are 2 denumiri în funcţie de poziţia lui ancorat la telecabină şi anume: cablu tractor care trage telecabina spre înălţime se numeşte cablu tractor; iar cel care e tras de telecabina care urcă se numeşte contracablu. La teleferice, cablurile purtătoare sunt ancorate la ambele capete în nişte contragreutăţi mari (se află în partea tehnologică a staţiilor de telecabină), iar recomandarea specialiştilor este ca un tronson de cablu între 2 piloni să nu depăşească 2000 m pentru a nu se înregistra o frecare pronunţată a cablului purtător pe saboţi. Cablurile pe care rulează cele 2 telecabine se aşează pe piloni la o distanţă tehnologică dimensionată din condiţiile de gabarit şi de transport ale instalaţiei, care se numeşte ecartament.

Rolele

  • sunt rolele constitutive ale telecabinei care rulează pe cablurile purtătoare. Rolele au un mecanism de blocare, de frânare în cazul excepţional, când cablul tractor sau contracablul s-ar desprinde din bateria rolelor.

Susţinerea cabinei

  • este partea metalică care prinde structura metalică a cabinei prin metode speciale şi sigure de role şi de partea adiacentă acesteia. Ea este o structură metalică asimetrică de câţiva metri înălţime pentru a face posibilă trecerea cabinei prin dreptul stâlpilor, forma asimetrică stabilindu-se în aşa fel încât să nu atingă cablul în punctul cel mai abrupt de pe instalaţie. Se prevede şi o scară metalică pentru a fi folosită de către personalul instalaţiei la revizii periodice şi la accesul uşor la elementele telefericului sau a trecerii pe stâlpii metalici.

Cabina

  • este cabina metalică care transportă pasagerii. Are diferite dimensiuni în funcţie de cerinţele instalaţiei. Poate varia de la minim 4-6 persoane până la 200 de persoane. La noi în ţară cea mai mare capacitate de transport o are telecabina Capra Neagră din Poiana Braşov (cunoscută de braşoveni sub numele de cabina mare). Cabina este prevăzută cu un loc de evacuare forţată în cazul blocării acesteia pe traseu, iar pasagerii sunt coborâţi prin acea trapă din pardoseala cabinei pe coardă într-un sac special până pe sol.

  1. Arthur Lakes Library. http://library.mines.edu/About_Ropeways (ultima accesare in 25 ianuarie 2013) Transportul aerian pe cablu - în mediul urban | Teodor Ioan Mârza