Accesul pasagerilor


Sistemele TAC oferă o foarte bună accesibilitate pentru pasageri în aproape toate instalaţiile date în folosinţă în ultimii ani. Spre deosebire de instalaţiile din staţiunile montane, aplicaţiile urbane ale TAC sunt prevăzute cu uşi similare cu cele ale metroului, permiţând astfel pasagerilor să se îmbarce fără niciun efort în cabine.

Mai mult, cabinele moderne oferă posibilitatea de transport şi pentru persoanele care se deplasează cu ajutorul scaunelor cu roţi sau cu bicicletele. De obicei, în staţii, cabinele sunt în mişcare, însă au o viteză foarte mică, numită "viteza de îmbarcare"1. Urcarea şi coborârea se face în timpul acestei foarte lente mişcări prin staţie, care nu depăşeste 0.28 m/s. Practic, pentru toţi pasagerii, îmbarcarea sau debarcarea din cabine la această viteză este foarte simplă.

Există totuşi şi posibilitatea de a opri cabina astfel încât unii pasageri (de exemplu oameni în vârstă sau persoane cu dizabilităţi care se deplasează mai greu) să se poata îmbarca în cabina în staţionare.


  1. The Gondola Project. http://www.gondolaproject.com (ultima accesare in 3 ianuarie 2013). Transportul aerian pe cablu - în mediul urban | Teodor Ioan Mârza